سومین گونه ماهی کور غارزی ایران ثبت و گزارش شد


به گزارش روابط عمومی انجمن علمی ماهیان زینتی ایران، سومین گونه ماهی کور غارزی ایران توسط دو تن از ماهی شناسان ایرانی در مجامع جهانی ثبت و گزارش گردید. ماهیان کور غارزی ایران، ماهیانی منحصر به فرد هستند که در حال حاضر تنها در غار ماهی کور(تنها اثر طبیعی ملی استان لرستان در نزدیکی روستای لِوَن) گزارش گردیده اند.



ماهیان کور، به لحاظ شیلاتی فاقد ارزش اقتصادی هستند، اما به عنوان منابعی از ذخائر ژنتیکی نادر، در بسیاری از پژوهشکده‌ها مورد ارزیابی و مطالعه قرار گرفته‌اند و یا به عنوان ماهی‌های زینتی شگفت ‌انگیز در موزه‌های حیات وحش و آکواریوم‌ ها در معرض دید علاقه‌ مندان قرار داده می ‌شوند.

این ماهیان فاقد قدرت بینایی بوده و به طورکامل کور هستند و هیچ گونه آثاری از چشم روی سر آنها مشاهده نمی‌شود و به دلیل این ‌که در آب های زیرزمینی و در غارها زندگی می ‌کنند، به همین جهت به ماهی کور غارزی (زیست کننده در غار) معروف هستند.

در حال حاضر قریب به 40 گونه ماهی کور آب شیرین در دنیا گزارش گردیده است. در سال 1948 دو زیست شناس دانمارکی(بران و کیسر) در غاری که بعدها به نام غار ماهی کور استان لرستان نامگذاری گردید، به همراه مجریان پروژه راه ‌آهن سراسری جنوب به این منطقه آمده بودند، گزارش شد. سال ها بعد در سال 1976 گونه­ دوم توسط محقق و جهان گرد انگلیسی (آنتونی جان فرانسیس اسمیت) جمع آوری و بعدها به نام وی نامگذاری گردید. وجود گونه سوم در این زیستگاه در سال های اخیر مورد اختلاف نظر بین ماهی شناسان داخلی و خارجی بود، تا اینکه در فروردین 1395، گونه سوم توسط دو ماهی شناس ایرانی (دکتر سیدحامد موسوی ثابت عضو هیأت علمی دانشگاه گیلان و دکتر سهیل ایگدری عضو هیأت علمی دانشگاه تهران) پس از یک سال و نیم کار تحقیقاتی مشترک، کشف و ثبت جهانی شد و به افتخار لرستان(زیستگاه اصلی آن) به نام Garra lorestanensis (لرستاننسیس: به معنای اهل لرستان) نامگذاری شد. هر سه گونه مذکور، فاقد چشم و رنگدانه هستند و بدن آنها شفاف است، به طوری که حتی روده آنها نیز از روی پوست قابل رویت است. نتایج تحقیق مذکور در شماره اخیر مجله رده بندی ماهیان (FishTaxa) منتشر شده است.

دکتر موسوی ثابت، ضمن تشریح روند شناسایی ماهی کور لرستانی طی دو سال اخیر، زحمات شبانه روزی اداره کل حفاظت محیط زیست استان لرستان در راستای حراست از این زیست بوم ملی را قابل تقدیر دانست و خواستار توجه ویژه مسئولین و دلسوزان حیات وحش در خصوص حفظ ذخایر ژنتیکی ارزشمند ماهیان بوم زاد ایران شد. ماهیان کور ایران به دلایل گوناگون در فهرست قرمز اتحادیه بین ‌المللی حفاظت از محیط زیست (IUCN) قرار دارند و در حال حاضر از جمله حیوانات در معرض خطر شناخته می شوند و نیازمند حفاظت‌ های شدید محیط زیست طبیعی آنها وجود دارد.







اخبار سایت |نظرات غير فعال است |  نسخه مناسب برای چاپ

کپی رایت سایت ...